Каква трябва да е идеалната закуска?

11423
Каква трябва да е идеалната закуска?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Ако на закуска се яде белтъчна храна (например яйца), то чувството на ситост ще се съхрани по-дълго, отколкото след друга обичайна закуска. Това позволява да се употребят по-малко калории на обяд, сочи ново изследване, проведено от учените от Пенсилванския университет.

Подобен подход към храненето например може да е особено важен за децата, склонни към натрупване на тегло.

Колко калории са ви нужни, за да стигнете до Мордор

Учените са изчислили колко калории са необходими на героите от популярния роман "Властелинът на пръстените", за са стигнат до Мордор. О...

Изследователите са провели експеримент с участието на 40 деца на възраст 8-10 години. Малките участници можели да избират една от три вида закуски с енергийна стойност 350 калории (с яйца, зърнена или каша). След това оставили децата да играят до обяд.

Във всеки от случаите децата трябвало да изядат цялата си закуска, а на обяд можели да ядат толкова, колкото им се иска.

Най-сити се оказали децата, които яли яйца на закуска. Когато закусвали омлет, препечена филийка пълнозърнест хляб, нарязана праскова и чаша прясно мляко с масленост 1%, то на обяд те употребявали със 70 килокалории по-малко. Това е еквивалентно на малко парче сладкиш с шоколадова заливка.

Децата с умерено ниво на физическа активност на 8-10 години трябва да употребяват между 1600 и 1800 килокалории на ден. Като се отчита това, то 70 килокалории са около 4% от дневната потребност. Ако прагът на употребяваните калории се превиши дори с малко, но редовно, това може да доведе до натрупване на излишно тегло и затлъстяване при децата, напомнят изследователите.

По-малко калории не спрели епидемията от затлъстяване

За последните 30 години човечеството е намалило употребата на калории с 20%, но така или иначе това не е спряло резкия ръст на количест...

Учените отбелязват, че положителният ефект от белтъчната закуска не продължава цял ден, а влияе само на обяда. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Eating Behaviours.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Знаете ли с какво се хранят охлювите?
Знаете ли с какво се хранят охлювите?

Охлювите напоследък се превърнаха в доста популярни домашни любимци. Те са интересни за отглеждане и непретенциозни към изхранването си. Сред...