Какво ни кара да преяждаме

9318
Какво ни кара да преяждаме
Снимка: Thinkstock/Guliver

Преяждането може да се дължи на това, че големите чинии, чаши и друга посуда ни карат да смятаме предлаганите порции храна и напитки за прекалено малки.

Отказът от такава посуда може да намали с една трета броя на калориите, се казва в статия, публикувана в сп. Cochrane Database of Systematic Reviews.

Преяждането през уикенда проваля диетите

Преяждането през уикенда е причината диетите да се провалят, установиха британски експерти. Те твърдят, че хората на диета консумират ...

"Отсъствието на самоконтрол обикновено се смята за главна причина за преяждането. Всъщност ситуацията е доста по-сложна. Нашето откритие подчертава ролята, която играе околната среда във формирането на нашата диета. Намаляването на размера на порциите на храната, тяхната привлекателност и достъпност по-скоро се явяват резултатен начин за намаляване на риска от преяждане", казва Гарет Холандс (Gareth Hollands) от Кеймбриджкия университет (Великобритания).

Холандс и колегите му изяснили, че простата смяна на приборите може да понижи броя на калориите в средната порция на американеца с 29% и с 16% - за британците. Учените изследвали резултатите на повече от 60 диетични изследвания, в които участвали над 6700 доброволци.

Като сравнили резултатите и изходните данни, учените открили, че тенденцията към преяждане почти винаги зависела не от самоконтрола или други лични фактори, а от размера на посудата, в която се поднасяли храната или напитките.

Откриването на тази необичайна черта от човешката психика позволява да се борим с епидемията от затлъстяване по нетрадиционни начини. Например може да се ограничи размерът на порцията с висококалорична храна, като се поставят предели на размерите на приборите и посудата в столовите, да се сортират полуфабрикатите в магазина по такъв начин, че най-големите кутии и порции да се намират на най-горните рафтове или в други труднодостъпни места, съветват авторите на статията.

Любителите на фаст фууд не се интересуват от калориите

Посетителите на ресторантите за бързо хранене много често подценяват обема на консумираните калории, установиха американски учени. Тяхн...

Друга ефективна мярка би станало субсидирането на производството на хранителни стоки в малки опаковки, което би ги направило по-привлекателни за потребителите. Подобни мерки според учените изискват тясно взаимодействие между регулаторните органи, изпълнителната власт, производителите и потребителите.

"Днес ни е много по-лесно и по-често изгодно от финансова гледна точка да преяждаме и да препиваме. Събраните от нас данни показват, че трябва да предприемем мерки по намаляване на привлекателността на такова меню и се надяваме, че резултатите от нашето изследване ще дадат нов тласък към подобни обсъждания в обществения сектор и сред предприемачите", заключават учените, цитирани от РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com