Кога сексът се оказва по-важен от глада?

17121
Кога сексът се оказва по-важен от глада?

Половите различия в поведението са невъзможни без два специални неврона в мозъка. До този извод са стигнали британски учени, работещи с червеи нематоди Caenorhabditis elegans – известен моделен организъм. Изследването е публикувано в сп. Nature.

Биолозите изучавали половите различия, проявяващи се в поведението, и по-конкретно – в когнитивните процеси. Обучението или способността да се пригаждат към нови условия играе важна роля в репродуктивния успех, но неврофизиологичната основа на тази способност все още е слабо изучена дори при примитивните организми.

Червеи ще ни спасят от пластмасата

Изследователи откриха червеи, които ядат пластмаса. Новото откритие може да помогне да се реши глобалният екологичен проблем – ...

Аранца Бариос и колегите ѝ открили в нервната система на C. elegans, в областта на главата, два неврона, които получили названието MCM ("тайнствените клетки на самците"). Тези неврони се образуват с половото съзряване на самците от глиалните клетки, като тяхната поява зависи само от "пола" на тези клетки – МСМ се формират само от глиални клетки с мъжки хромозоми.

Действието на невроните МСМ било проверено с помощта на класически експерименти за условен рефлекс. Оказало се, че за самците, притежаващи тези клетки, сексът (при наличието на партньор) е по-важен от търсенето на храна.

При представителите на другия пол на C. elegans (хермафродити) и при самците, лишени от неврони МСМ по хирургичен път, гладът се оказал приоритетен стимул.

Учените подчертават, че за първи път са успели да свържат анатомичните различия (по полов признак) в участъци от мозъка с характерно за представителите на единия пол поведение.

Кога омръзва сексът?

Специалистите от университета "Лудвиг Максимилиан" си задали въпроса: след колко време започва да угасва сексуалното влечение при двойк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com