Кои са главните манипулатори?

7869
Кои са главните манипулатори?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Социални антрополози от САЩ са изчислили, че екстровертите са по-склонни към използване на манипулативни похвати при общуване с хората от интровертите.

Резултатите от изследванията са публикувани в сп. Philosophical Transactions B, пише The Independent.

7 начина да манипулирате околните

1. Винаги когато някой е нервен, застанете до него, а не срещу него. Така той подсъзнателно ще спре да ви вижда като заплаха и ще се ус...

Учените са провели наблюдение на 200 студенти, които взели участие в игра, позволяваща да се изкарат пари с вложения в обща банка. В първия случай студентите можело да не разкриват своите действия по разпределяне на своите парични средства, докато във втория това било задължително.

Оказало се, че екстровертите са по-склонни да използват социалната ситуация в своя полза в сравнение с интровертите. В първия случай екстровертите си оставяли повече пари от интровертите, докато във втория случай, напротив – искали да се покажат по-щедри. Интровертите и в двата случая почти не променили своята тактика.

В изследването си учените се опитали да определят влиянието на наградите и наказанията върху екстровертите и интровертите в условията на социалното взаимодействие. Учените смятат, че наблюдаваното от тях поведение на екстровертите е свързано със способностите за възприятие на такива личности на преходите от взаимодействието в свободни условия към социално сътрудничество.

Според изследователите резултатите от тяхното изследване могат да доведат до нови хипотези, отнасящи се към особеностите на биологията на индивидуалните поведенчески различия, както и към по-добро разбиране на двустранното взаимодействие между личността и социалната институция.

Как ни манипулират рекламните агенции

По времена Втората световна война социолози и психолози изучавали начините, с които един човек може да влияе върху възгледите и действи...

В психологията интроверсията и екстраверсията са свързани с ориентирането на личността към вътрешния (в първия случай) или към външния (във втория случай) свят.

За първи път такава класификация е предложена от швейцарския психиатър Карл Юнг. Не всички учени са съгласни с делението на хората на интроверти и екстроверти.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com