Мърфи няма пръст: Защо смартфонът пада с екрана надолу?

16679
Мърфи няма пръст: Защо смартфонът пада с екрана надолу?

Физикът Робърт Матюс от Астънския университет в Бирмингам (Англия) е получил формула, определяща ъгловата скорост на въртене на смартфона, който пада от ръцете на своя собственик, съобщава Daily Mail.

В модела изплъзващият се телефон започва въртене около един от пръстите на ръката. Центърът на тежестта на апарата първоначално е разположен под оста на въртене. Това води до появата на въртящ момент под действието на силата на тежестта, в резултат на което телефонът започва своето движение и се изплъзва от ръката.

6 мита за смартфоните, на които да НЕ вярвате

1. Затварянето на приложенията удължава живота на батериятаКогато затворите едно приложение и искате да го отворите пак, телефонът ви щ...

Във формулата в ъгловата скорост на движение на телефона участват четири параметъра – дължината на смартфона L, ускорението на свободното падане g, началният ъгъл на въртене θ и разстоянието δ (между центъра на тежестта на апарата и оста на въртене).

В приведеното съотношение p = 2δ / L. Според Матюс неговата формула може да обясни защо смартфонът пада с екрана надолу. Ученият посъветвал да не се експериментира с телефоните, тъй като това може да доведе до тяхното счупване.

Как да превърнем смартфона в мощен телескоп (ВИДЕО)

Екип британски астрономи от Open Space Agency превърнаха обикновен смартфон в телескоп с помощта на напечатани на 3D принтер детайли. ...

Знаейки височината на падане на смартфона, с помощта на формулата може да се оцени страната, с която телефонът ще падне към земята. Изследователят твърди, че вероятността да се разбие екранът на смартфона се понижава, ако той се държи в ръка в района на центъра на тежестта. Тогава телефонът при падане няма да се върти (тоест няма да се обърне с екрана надолу) и няма да се разбие.

За съвременните смартфони такъв начин на фиксация в ръката е затруднен, тъй като при набор на текста устройството обикновено се държи в долната част, тоест под центъра на тежестта на апарата. Тази ситуация може да се промени, като се използват специални материали при производството и се прегрупират съставните елементи.

Изследването на учения е подкрепено от компанията Motorola, която разработва телефони с нечупливи екрани. По нейни данни около 29 процента от собствениците на смартфони имат устройства с пукнати екрани.

По-рано Матюс е обяснил защо филията с масло пада с намазаната страна надолу. Според него това се обяснява не само със "законите на Мърфи", но и с физиката, пише Lenta.ru.

Какво е важно при избора на смартфон?

Закупуването на смартфон, противно на общоприетото схващане, не е толкова лесна и приятна задача, колкото изглежда на пръв поглед. Малъ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com