Мързеливи сте и закъснявате? Значи сте умни!

20200
Мързеливи сте и закъснявате? Значи сте умни!
Снимка: Thinkstock/Guliver

Какво да правим, когато нищо не ни се прави. Ама съвсем нищо. Познато ли ви е това състояние? Някои хора непрекъснато са в него и това означава, че мозъкът им постоянно работи. Да, точно така – мозъчната им активност е толкова активна, че не му стигат силите за действия.

Това твърдят учените от Оксфордкия университет след като разгледали внимателно мозък на мързеливите и безинициативните хора с помощта на ядрено-магнитен резонанс, като по време на изследването помолили участниците да направят едно по-сложно и едно по-малко сложно действие.

Резберете кога ви лъжат със SMS-и

Точката в края на SMS-а прави впечатление на неискреност у получателя – той не вярва на думите на подателя. До този извод са сти...

Не е учудващо, че хората избирали по-малко натоварващото действие. Но учените били изумени, когато видели, че мозъкът на тези хора „кипял“ от активност в премоторните отдели на мозъчната кора, там където се планират бъдещите действия.

При взимането на решения активността на този участък на мозъка била много по-висока у апатичните хора, в сравнение с енергичните. Тя (активността) била толкова голяма, че самият процес на взимане на решение поглъщал цялата енергия, която не достигала за осъществяването на намеренията в действия.

Явно при хората с понижена мотивация (може би не при всички) в мазъка им има проблеми с „винтчетата“. Участъците, отговарящи за взимането на решения не при тях не работят ефективно, губейки 1/5 от цялата енергия, която е необходима за работата на мозъка. Затова за сивите клетки да се предприеме действие е невероятно усилие.

Откритето на учените сваля вината от мнозина за техните слабости. Ето нещо оправдаващо и онези, които непрекъснато закъсняват.

Жените приравниха брака към съжителството

Психолози от университета на Охайо (САЩ) изясниха, че съвременните жени смятат сключения брак за равностоен на съжителството. Учените с...

Нещо за вечно закъсняващите

Проблемът със закъсненията нанася на САЩ щети в размера на 90 млрд. Долара годишно. Отделно самите закъсняващи съвсем не се чувстват добре.

Кой обикновено закъснява? Според психолозите това са хора от поведенчески тип В. Тези хора най-добре могат да бъдат описани, като се сравнят с другите от поведенчески тип А, които живеят в състояние на непрекъснат стрес, непрекъснато бързат, често са склонни към съперничество и амбициозност, настроени са враждебно към останалите и виждат заплаха в заобикалящия ги свят.

Хората от поведенчески тип В нямат такива качества. Това е в тяхна полза, независимо от работата, с която се занимават. Доказано е, че до 70-годишна възраст те са по-малко застрашени от инфаркт. Освен това те са по-склонни към изпълняването на повече задачи, ценят повече отношенията с останалите, отколкото поставените им цели и... по-често закъсняват.

Какво прави хората харизматични в очите на околните?

Изследователи са проверили способността на хората бързо да отговарят на въпроси за обществени факти, а също така попитали техни познати...

Поведенческият тип се определя в по-голямата си част от наследствеността, а не от възпитанието. Т.е. Навикът за закъснение ни е в кръвта и е трудно да бъде изкоренен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com