Новооткритото евангелие на Варава разтърси християнството

96836
Новооткритото евангелие на Варава разтърси християнството

В Анкара мистериозно се появи едно от най-древните апокрифни евангелия, открити досега. Ръкописът датира отпреди 1500 години и написан на арамейски език. Учените предполагат, че съдържанието му може да разтърси християнския свят. Евангелието е дадено за съхранение в Съдебната палата в Анкара, а след приключване на реставрацията ще бъде изложено в Националния етнографски музей, съобщи БНР.
 
От Ватикана са проявили голям интерес, макар че министърът на културата Ертурул Гюнай отрече тези новини и каза, че засега няма официален иск от страна на Папата. Предполага се, че евангелието е едно от обявените за апокрифни след Вселенския събор през ІV век в Никея - гр. Изник, Северозападна Турция, след който висшите християнски духовници са обявили четирите Евангелия - на апостолите Лука, Матей, Йоан и Марк - като единствените достоверни източници на Божието слово, а другите близо 100 са били отхвърлени като ерес.
 
На арамейски език е говорил Иисус Христос. Ръкописът е от 52 страници, изписани на кожени кори. Според някои специалисти, текстът предава неподправеното учение на Иисус, преди да бъде обявен Божи син. Стойността му отсега се изчислява на повече от 20 млн. долара.
 
Според някои твърдения в пресата, древният ръкопис е Евангелието на Варава - бунтовникът, помилван от Пилат Понтийски вместо Иисус. През 325 г., в земите на днешна Турция, Светите отци забраняват текста като еретичен, защото в него пишело, че на Голгота не умира Исус Христос, а Юда Искариотски, който го замества.

Ценната находка е била открита в пещера близо до иракската граница. Евангелието ще бъде обявено за национално културно наследство на Турция. След реставрацията, която ще се извърши с подобаващото уважение и внимание към религиозната реликва, Евангелието ще бъде показано на света.
 
Полицията води разследване дали някой притежава копие, защото се разбра, че ръкописът е бил намерен преди 9 години и се е пазел досега в Съдебната палата в Анкара. Главната прокуратура също е започнала разследване по случая. Една от версиите е, че военните са открили ръкописа, но са го предали едва след като приключили засекретеното проучване.
 
В днешно време на арамейски език се говори само в няколко селища в Сирия, където са живели първите християни. Те са успели да съхранят автентичния древен език на Христос от близо 3 хилядолетия насам.

Страховете на християните в Египет

За много от християните в Египет ерата Мубарак си има и своите добри страни. Защото макар и в страната сега да има повече свобода, копт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com