Откриха останки на 12-те апостоли, ученици на Христос

12717
Откриха останки на 12-те апостоли, ученици на Христос

Любител-археолог и документалист твърдят, че са открили останки на някои от 12-те апостоли в погребална камера, която е под жилищен блок в Ерусалим, съобщи в. "Дейли телеграф".

Екип, ръководен от канадския режисьор на документални филми Симча Якобович, използва робот, за да заснеме варовиковите костници, които дават безпрецедентна информация за ранното християнство. Значимостта на откритието обаче ще бъде засенчена от съпътващите го спорове, защото Якобович го използва в подкрепа на широко оспорваното си твърдение, че е намерил костите на Христос и семейството му наблизо. По костниците има надписи, които независими експерти определят като едни от най-ранните примери на християнска иконография.

Върху една от тях е издялана риба с нещо като човешка глава в устата. Вероятно това е пророкът Йона от Стария завет. Неговата история е популярна в ранното християнство и се споменава в Евангелията, защото той прекарва три дена в корема на гигантска риба, както Христос в гроба. Рибата също е свещен символ в ранното християнство. За няколко от чудесата си Христос използва риби, а и много от учениците му са рибари. Гръцката дума за риба "ихтис" се смята за акроним на "Исус Христос, син Божи, Спасителят."

Еврейски гробници, украсени с риба, не са известни, изтъкнаха независими археолози. Това дава тежест на теорията, че погребението е християнско. Друга костница е гравирана с гръцки надпис, в който сякаш става дума за възкресението. Той може да бъде преведен като "Божествени Йехова, стани, стани".

Някои еврейски общности от онова време обаче също са вярвали във възкресението, изтъкват археолози. Гробницата е изградена преди 70-а година, когато Ерусалим е разрушен от римската армия. Това означава, че ако костите са на ранни християни, те може да са били съвременници на Христос, дори на негови ученици, защото тяхната общност в Ерусалим е била малка по онова време.

Изследването на находката е трудно. Въпреки че погребалната камера е открита през 1981 г., разкопки там не са възможни заради заповед на еврейските религиозни власти, които смятат, че е светотатство да се разравят еврейски гробници. След години преговори Якобович, който по произход е израелски евреин, успя да получи разрешение да спусне роботизирана ръка под покриващия камък и така да заснеме костниците.

Според Яокобович и колегата му Джеймс Табор, доктор по библейски науки от университета на Северна Каролина, откритието е ново доказателство към теорията им, че в близка погребална камара са останките на Христос. Те твърдят, че двете гробници в квартала Източен Талпиот на Ерусалим вероятно са били в имението на Йосиф Ариматейски, който според Евангелията се е заел с погребението на Христос. Теорията им се основава на откритите през 1981 г. костници в т.нар. Градинска гробница, върху които може да се смята , че са изписани имената Исус, Мария, Йосиф, Юда, син на Исус, и на жена, която може да е била Мария Магдалена. Открилите костниците израелски археолози обаче отхвърлиха твърденията на Якобович с довода, че тези имена са били често срещани по онова време.

Теолози изтъкнаха също, че като галилеец Христос не би трябвало да е погребан в Ерусалим, както и че гробницата е твърде богата за неговия скромен произход. Израелските археолози изтъкват, че Якобович е автор на филми и представя нещата както са му удобни, а образованието му, макар и да има бакалавърска степен, не е достатъчно. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com