Ислямисткият поход срещу светините

43462
Ислямисткият поход срещу светините

Безценни старини, част от уникалното културно-историческо наследство на региона между Тигър и Ефрат, са подложени на вандалско унищожение. Радикалните ислямисти заличават културната памет на Ирак.

На специална страница в интернет могат да се видят 18 иракски културни обекта, нарочени за унищожение от джихадистите на "Ислямска държава" (ИД) - доскоро известни под името "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Много други културни обекти също са застрашени и вече носят дълбоките белези на конфликта - следи от куршуми и бомби.

Сърбия: животът се отлага

Заплати, които не се изплащат с месеци, фалирали фирми и раздут държавен апарат, който се поддържа, за да не скочи нагоре и бездруго о...

Само седмица след като превзеха северния иракски град Мосул, бойците от ИД предприеха истинска офанзива срещу паметниците на културата - започнаха да разрушават с булдозери статуи на известни поети, писатели и историци с аргумента, че няма място за "фалшиви кумири". След статуите дойде и ред на много старинни реликви, които местните хора излязоха да защитават с телата си. Това временно спря джихидистите, но не ги отказа - булдозерите се върнаха през нощта.

Археолози се опасяват от повторение на събитията в Сирия, където ислямистките бунтовници унищожиха безценни културни паметници от времето на асирийските владетели. "Ислямистките бунтовници се погрижиха да превърнат опустовашавнето на историческите паметници в истинско медийно събитие", казва германската археоложка Симоне Мюл, която от години се занимава с културно-историческото наследство в Ирак. Тя припомня, че районът на Мосул е известен със своите над 1 800 археологически обекта, някои от които датират от повече от 7 хиляди години. Два от тях са обявени от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство: храмът на Асур от асирийското царство (2 500 - 605 г. пр.н.е.) и Хатра - древната столица на малко месопотамско владение от гръцко-римски времена.

Кражба на културна идентичност

Но най-значителният паметник на културата са руините на град Ниневия, смятан за един от най-древните градове на земята, получил своя разцвет при управлението на асирийския цар Сенахериб през петото хилядолетие преди Христа. Възможно е там да са се намирали и висящите градините на Вавилон, известни още като висящите градини на Семирамида, признати за едно от Седемте чудеса на античния свят. Джамия, недалеч от руините на Ниневия, в която се съхраняват мощите на пророка Йона, вече е била унищожена от ислямистките бунтовници, гласят някои съобщения от региона.

Според германската археоложка Симоне Мюл опустошаването на тези паметници на културата е част от по-мащабен план на джихадистите: "Те целят не просто да унищожат чуждата религозна памет, но и да отнемат културната идентичност на хората", казва експертката. Тя вижда и прагматични причини за разрушителните действия на бунтовниците - в Сирия например ислямистите спечелиха огромни суми от продажбата на плячкосаните антични ценности. По същия повод от ЮНЕСКО припомнят, че след превземането на град Рака беше опустошен местният музей, а някои от най-ценните експонати по-късно се появиха на черния пазар в Турция и Ливан, преди да бъдат върнати на Сирия.

Особената роля на Йордания

Йордания е остров на стабилност в един бурен район. Относително либералното управление на крал Абдула го превръща в идеален съюзник на...

От страх, че културното наследство на Ирак може да бъде сполетяно от същата съдба, ЮНЕКО призова бойците от "Ислямска държава" да пощадят иракското културно наследство, в това число многобройните религиозни светини. В обръщението се посочва, че плячкосването им представлява военно престъпление, а извършителите ще бъдат третирани като военнопрестъпници. В тази връзка ЮНЕСКО работи в тясно сътрудничество с Интерпол, а съседните страни са предупредени да следят за търговия с предмети на културата.

Откраднатите милиони

Каква част от това културно-историческо наследство вече е преминало незабелязано през границата и колко са спечелили от това джихадистите от ИД можем да съдим по показанията на задържан неотдавна активист на групировката. Той е заявил, че от продажбата на антични предмети бойците от ИД са спечелили 875 милиона долара, голяма част от които са придобити в брой. По информация на вестник "Гардиън" само от продажбите на съкровища, открити в планината Каламун, западно от Дамаск, ислямистите са изкарали 36 милиона долара. Сред тях има и предмети, датиращи от преди 8 хиляди години, изтъргувани на черния пазар.

Според други информации бойците от ИД са успели да задигнат редки ръкописи, съхранявани в библиотеката на Мосул, някои от които са на възраст от 800 години. Сред откраднатите експонати са и немалко религиозни книги с богата златна украса, както и едно старинно издание на Корана, появило се малко по-късно на черния пазар в Турция.

Източник: Дойче веле

Платените тролове на Путин

Спекулациите се оказаха истина: вече има доказателства, които потвърждават, че Кремъл се опитва да манипулира общественото мнение в з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com