Оставени на тъмно, можем да спим с дни

8137
Оставени на тъмно, можем да спим с дни
Снимка: iStock/Guliver

Оставените сами и на тъмно хора могат да спят повече от денонощие, дори без да забележат. Такива са резултатите от експеримент, проведен преди 50 години.

В изданието The Atlantic са публикувани резултатите от експеримент с половинвековна давност, в който взели участие доброволците Жози Лаурес и Антоан Сени. Те се съгласили лично да изпитат върху себе си пълната изолация и самота.

Разберете колко сън ви е нужен според възрастта

Достатъчното количество сън е важна съставка на продуктивността и съответно на успеха ни на работното място. Но както недоспиването, та...

Доброволците няколко месеца живели в тъмна пещера, в която нямало никакъв източник на светлина. В резултат Лаурес прекарала 88 дни в пещерата, разположена във френските Алпи, а Сени – 126. Съответно двамата поставили рекорд по пълна изолация за мъже и жени.

Сени можел да спи 30 часа поред, като при това смятал, че просто е подремнал. Когато Жози излязла от пещерата на 12 март 1965 година, тя смятала, че е 25 февруари. Сени напуснал пещерата на 5 април с увереността, че на календара е 4 февруари.

Двамата загубили от сметките си седмици, а не дни, след като прекарали значително време в тъмнина и изразходвали значителна част от времето в сън. Авторите на изследването стигнали до извода, че нарушенията на съня лишават човека от чувство за време, както и изолацията в тъмнина, в която няма никаква външна стимулация.

В резултат е установено, че човек може да спи 48 часа поред, без това да се отрази на неговия организъм, тъй като в него престават нормално да работят циркадните ритми, ориентиращи го за смяната на тъмнината и светлината.

Какво да правим и да не правим за добър сън

Добрият сън е повлиян от много фактори. Помислете как можете да промените режима си, за да спите по-добре. Неща, за които се знае, ч...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com