Причините за песимизъм и депресия

20010
Причините за песимизъм и депресия
Снимка: iStock/Guliver

Хората с определена генетична мутация реагират по-остро на събитията в живота, което влияе върху риска от депресии, сочи ново изследване.

Австралийските учени са установили, че генът SERT, отговорен за доставката на серотонин в мозъка, очевидно влияе на емоционалната възприемчивост на човека и определя продължителна реакция и на лошия, и на добрия опит, пише The Sydney Morning Herald.

Смартфоните уличават хората в депресия

Американски учени предложиха депресията да се диагностицира по обективни данни, независими от оценката на човека за собственото му само...

Съществуват три типа на този ген. Както установило изследването с участието на 333 доброволци, хората, които през детството си са преживели насилие и са били носители на две къси версии на този ген, по-често страдали от тежка депресия. Тоест именно съчетанието на тези два фактора повишавало риска.

Едновременно с това, ако у човека имало две къси копия, а в детството си той не се е сблъсквал с травматични събития, то в такъв случай шансовете за развитие на депресия били снижени дори в по-голяма степен, отколкото при всички участници в изследването.

Получава се, че гените сами по себе си не са присъда за това. Важна още е средата, в която се намира човек.

"Нашите резултати показват, че някои хора притежават гени, които ги правят по-възприемчиви към негативната среда, но при попадане в благоприятна среда те очевидно ще се чувстват добре", отбелязва д-р Чад Боусман, един от авторите на изследването.

Депресията в детството продължава и по време на бременността

Жените, които са страдали от депресия в тийнейджърските си години е по-вероятно да страдат от проблеми с психиката и депресия по време ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com