Сляпа жена прогледна поради раздвоение на личността

17550
Сляпа жена прогледна поради раздвоение на личността
Снимка: Thinkstock/Guliver

Германските медици се натъкнаха на уникален случай. Сляпа пациентка, страдаща от известното като "раздвоение на личността" дисоциативно разстройство на идентичността, прогледнала, след като започнала да усеща себе си като друг човек.

37-годишната жена, чието име не се съобщава и се обозначава само като инициалите ВТ, има диагноза кортикална слепота – в резултат на нещастен случай на 20 години се увредила част от главния ѝ мозък.

Стволови клетки разказаха за маниакално-депресивната психоза

Методът индуцирани плурипотентни стволови клетки позволил да се види молекулярно-генетичната разлика между здравите неврони и невроните...

Освен това било установено психическо разстройство при пациентката – раздвоение на личността в усложнен вид – в жената "живеят" 10 персонажи с различна възраст, пол и темперамент. Някои от тях дори говорят на различни езици.

Психолозите Ханс Страсбургер и Бруно Валдвогел се заели с изследване на необичайната пациентка. Резултатите от тяхната работа са публикувани в специализираното издание PsyCh Journal, съобщава Daily Mail.

По време на лечението лекарите открили, че зрението се върнало, когато жената се намирала в образа на тийнейджър. Това се случвало броени секунди след "включването" на персонажа.

След продължителна терапия медиците постигнали резултат ВТ да вижда, когато пребивавала в 8 от 10-те личности в себе си.

Любовта е официално призната за психологическо разстройство

Световната здравна организация официално добави любовта към списъка с психологически разстройства, пише Днес+. Любовта е в списъка с р...

Изучавайки реакцията на зрителната кора на главния мозък на жената за визуални дразнители, учените стигнали до извода, че нейната слепота не се дължи на физиологични увреждания, а на психическото разстройство.

"Вероятно този ефект се явява един от видовете защитна реакция на организма. Тоест в ситуации на силно емоционално натоварване пациентката изразява желание да не вижда случващото се и мозъкът "изключва" зрението", разказва доктор Страсбургер пред изданието Braindecoder.

Психологът добавя, че с голяма вероятност за първи път такава реакция се е появила при жената именно при нещастния случай преди 17 години. Терапевтичните процедури и наблюденията на невероятния случай продължават.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com