Търсачката Google отбелязва 182 години от рождението на Дмитрий Менделеев

5200
Търсачката Google отбелязва 182 години от рождението на Дмитрий Менделеев
Снимка: Google Doodle

Днес, 2 февруари, с традиционния си Doodle интернет търсачката Google отбелязва 182 години от рождението на руския учен Дмитрий Менделеев. 

Той е насочвал интереса си към различни сфери на науката, като е признат химик, физик, геолог, метеоролог и изследовател. На драскулката на Google, създадена от Робинсън Ууд, се вижда изображението на Менделеев, а зад него едноименната периодична таблица на елементите, без която химията нямаше да е това, което учим днес. 

Разберете лютивия потенциал на чушките с днешния Google Doodle

С традиционния си Doodle от Google днес отбелязват 151 години от рождението на американски фармацевт и химик Уилбър Сковил, който ...

Най-значимото откритие на Менделеев е периодичният закон за химичните елементи. На неговата основа ученият обобщава основните принципи на неорганичната химия и публикува през 1869 г. първата периодична система на елементите, съставена от откритите тогава 56 химични елемента. Дмитрий Менделеев освен това е първият в историята на химията, който предсказва съществуването и свойствата на все още неоткрити дотогава елементи, като германий.

Дмитрий Менделеев, който е бил професор в Петербургския технологичен институт и член на Лондонското кралско дружество, е също така един от основателите на съвременната агрохимия, а от 1860 г. до края на живота си се занимава с петролна промишленост в Кавказ и други богати на суровината райони в Русия. Световноизвестният учен умира на 2 февруари 1907 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com