За излъганите надежди и депресията от празниците

22639
За излъганите надежди и депресията от празниците
Снимка: Thinkstock

Според д-р Дженифър Уайдър две трети от жените се чувстват потиснати и опустошени непосредствено след празниците. От този вид меланхолия не са застраховани и мъжете – макар да се сблъскват с нея два пъти по-рядко от жените. Клиничният психолог Гербър Рапапорт е на мнение, че на следновогодишната депресия са подложени тези, които подхождат към празниците с перфекционизъм – хората, които се заемат с организирането на ваканцията и които поемат цялата отговорност за това празничните дни да са наистина щастливи. Обикновено тези грижи се падат на жените.

Големите надежди

Бащи зарадваха с подаръци за Коледа самотна майка с две деца

Преди година и половина Йорданка Митева и двете й деца избягват в родопското село Забърдо, за да се отърват от системните побоища и тор...

Съществуват две основни хипотези, които обясняват възникването на следпразничната депресия. Първата е наречена „Излъганите надежди“. Очакваме от празниците прекалено много, разчитаме, че най-сетне ще се сближим със семейството си и приятелите, ще изпитаме чувство на топлина и единение. Мнозина живеят в предчувствие за чудо и духовно обновление. Когато това не се случи, идва разочарованието.

Има и друга хипотеза, под условното название „прекъсване на връзката “Зимните празници прекарваме, заобиколени от семейството, приятелите, във фойерверките на новите впечатление. С връщането на работа ритъмът се променя, връзката с близките рязко се прекъсва и може да изпитаме болезнена самота.”

Макар до момента да няма достатъчно изследвания, тези на които може да се позовем потвърждават, че та.нар. следпразнична депресия е относително леко емоционално разстройство, което продължава от няколко дни до 2 седмици. През следващите дни, обаче, специалистите се сблъскват с едно много по-сериозно състояние – зимната депресия.

Отново зима?

Става въпрос за афективно сезонно разстройство, което възниква заради краткия период с дневна светлина през деня. Недостигът на светлина намалява изработването на химически вещества в главния мозък, като серотонина, който отговаря за доброто ни настроение. От зимна депресия страдат около 10% от жителите на северните страни. Това състояние се характеризира с потребността от продължителен дневен сън, увеличаване на теглото, разсеяност и обща слабост, загуба на интерес и дори суицидни мисли.

Конкурсът „Чудото на Коледа” отличи с награди 41 деца

Четирдесет и един млади участници в смолянския конкурса „Чудото на Коледа” бяха отличени с грамоти и награди, съобщи м...

От след празничната депресия хората обикновено се измъкват сами, но есенно-зимната, която се развива всяка година и продължава месеци е заболяване, при което е необходима помощта на специалист.

Как да предотвратим следпразничната депресия?

• Не възлагайте прекалени очаквания към празниците. Животът ни не може да се промени, просто защото датата в календара е специална.

• Не поемайте отговорността по организирането на празника и създаването на съответното настроение. Разпределете задълженията между членовете на семейството и приятелите..

• Поддържайте активно отношенията с близките и след ваканцията: инициирайте излети, канете ги на гости...

Днес е и денят на бащата

Вторият ден на Коледа - 26 декември, е Събор на Пресвета Богородица. В деня след Рождество Христово вярващите се събират, за да величая...

• Помагайте си. Преместването на фокуса от собствените проблеми към оказването на помощ на някой друг може да повиши устойчивостта ни към депресията и дори да ни направи по-щастливи.

Още интересни новини за психология, отношения, семейство и секс четете в сайта sroditeli.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com