10 неща, които трябва да изхвърлите веднага

182160
10 неща, които трябва да изхвърлите веднага

Когато става въпрос за подобряване на здравето, често това е свързано с купуването на нови вещи. Какво правим със старите обаче?

Грижата за здравето означава и изхвърляне на всичко, което държите в архивите си, както и подменяне на вече захабени вещи, пише Petel.bg.

Нека почистването започне сега с първите 10 неща, които трябва да премахнете от живота си:

1. Остатъците от храна в хладилника

Когато става въпрос за бързо развалящите се храни, които съдържат животински съставки, правилото е да се изядат, изхвърлят или замразят след три дни. Бактерията листерия, която се завъжда във вашия хладилник, може да доведе до страшни болести – менингит, спонтанен аборт и дори смърт. Тя се съдържа в почвата, водата и червата на някои животни. Проблемът е, че повечето заразени животни не проявяват никакви симптоми и така бактерията се пренася върху суровите храни като млечни продукти, меса, плодове и зеленчуци. За разлика от подобните видове бактерии, листерията оцелява и се разраства дори при много ниски температури, каквито са във вашия хладилник.

2. Старите пластмасови кутии

Минете през вашата колекция от кутии за съхранение и изхвърлете всичко, изработено от пластмаса с маркировката PC или 7 (съкращение от поликарбонат). Това са продукти, направени от възобновяеми суровини и се използват за производство на бебешки шишета, бутилки за вода за многократна употреба, кутии за съхранение на храна и др. Такива продукти отделят изключително малки количества бисфеноли (вещества, които имат действие като на естрогени). Затова в Европейския съюз от 2011 г. е забранено пластмасовите шишета за хранене на бебета да съдържат бисфеноли. На тях трябва да има надпис BPA free (свободно от бисфенол А), информира Нова телевизия.

3. Ароматизаторите

Все още много освежители съдържат веществото фталат, което се използва, за да може ароматът да се задържа по-дълго време във въздуха. В големи количества обаче той може да окаже вредно въздействие върху репродуктивността и развитието. Тези продукти са по-скоро „химически парфюми”, с които сте напръскали дома си. Фталатът се използва още за придаване мекота на козметичните продукти. Среща се най-често в парфюми, пяна и гел за коса, лакове за нокти. Фталатите са заподозрени за вредно въздействие върху ДНК-то. Ако по време на бременност жената е използвала козметика с фталат, това може да се отрази зле на плода, ако детето е от мъжки пол. Този химикал блокира процесите, които регулират мъжките полови хормони и може да доведе до импотентност и стерилитет.

4. Антибактериалните сапуни

Те не са по-ефикасни срещу микробите от обикновените сапуни и могат да бъдат опасни, според доклад на Комисията по храните и лекарствата в САЩ. Триклозанът – активната съставка в антибактериалните сапуни, пасти за зъби, козметика и дори дрехи и играчки, може да доведе до хормонални промени, които да причинят сериозни заболявания и изоставане в развитието. Този химикал може да доведе до резистентност на микроорганизмите към антибиотици, а това да се окаже рисков фактор за здравословното състояние на хората. Затова в Америка е забранено използването на триклозан в козметични препарати за бебета и деца, както и в изделия, контактуващи с хранителни продукти и напитки. В редица европейски страни използването на триклозан е напълно или частично забранено.

5. Диетичните напитки

Ако все още не сте преразгледали навика си да пиете диетични напитки, време е да го направите, особено ако се опитвате да отслабнете. Проучване е установило, че некалоричните подсладители като захарин, сукралоза и аспартам, могат да променят състава на чревните бактерии, които играят ключова роля за добрия метаболизъм. Учени са установили връзката между подсладителите, промените в състава на стомашно-чревната микрофлора и метаболитния синдром. Той от своя страна представлява съвкупност от нарушения, водещи до патологични изменения, които при едновременна изява увеличават многократно риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Вижте кои предмети гонят тъмните сили

Съществува идея, според която тъмните сили идват от друга вселена на изкривена, „озарена“ енергия. Те съществуват, черпейк...

6. Износените маратонки

Повечето маратонки трябва да се сменят на всеки шест месеца, съветват специалисти. Когато обувките се износват, те губят омекотяващата си функция. Така повече тежест се предава на мускулите, костите и сухожилията, което води до риск от наранявания.

7. Протритата четка за зъби

Ако миете зъбите си сутрин и вечер, тогава четката ви би трябвало да се износва много по-бързо, отколкото сте си представяли. При редовно ползване космите на четката за зъби започват да се износват след около два месеца, така че стоматолозите съветват да се сменят на всеки три месеца. Амортизираните четки са по-малко ефикасни при почистването на зъбите и борбата с кариесите.

8. Бъркотията

Тези предмети носят нещастие - веднага ги изхвърлете

Скъсани и негодни дрехи и обувки, напукани и надраскани съдове – приборите и сервизите за хранене символизират семейството и дефе...

Специалистите съветват да изхвърляте вещите, които не ви вършат никаква работа. Колкото повече неща трупате около себе си, толкова по-малко може да се съсредоточи върху това, което наистина е важно за вас. Изхвърлете старите чорапи без цвят или почистете препълненото с боклуци кухненско чекмедже. Без значение какво сте решили да изхвърлите, целта е да намалите вещите около себе си, за да се чувствате енергични.

9. Дрехите, които няма да облечете повече

Надникнете в гардероба си. А сега вижте колко дрехи не сте обличали през последната една година. Много хора, които са отслабнали, пазят по-големите си размери дрехи, в случай че възвърнат старото си тегло. Други пък пазят с два номера по-малките си дънки от гимназията с надежда някога да им станат пак. И в двата случая това може да ви обремени.

10. Старата спирала

Течният грим, включително спиралата, може да крие много микроби. Ето защо специалистите препоръчват той да се използва до три месеца след отварянето му. Всеки път, когато слагате спирала върху миглите си, пренасяте микроби. Вие също я замърсявате с допълнително бактерии, а съхраняването на стайна температура допринася за развитието им. Една от основните функции на миглите е да предпазва очите от навлизането на микроби, задържайки ги, така че е важно да поддържате грима, поставен върху тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com