8 март - химн на феминизма или мъжки празник?

37079
8 март - химн на феминизма или мъжки празник?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

С всеки изминал 8-ми март броят на жените, които се отнасят скептично към него нараства все повече. Какво е днес 8-ми март?

Празник на пролетта или мъжки празни?

За мнозина това е просто още един повод за празнуване, допълнителен почивен ден или просто повод за мил жест. Други пък се отнасят към празника по-сериозно, без да забравят историята му.

Първоначално 8-ми март е замислен като химн на Феминизма – това е международният ден за правата на жените. И най-нормално би ни се струвало изведнъж сърцата на дамите да се преизпълнят с радост, щастие, стремеж към завладяването на нови върхове, добили равноправие с мъжете. Реалната реакция на много от представителките на нежния пол съвсем не са така бляскави.

Фактически жените отвоюваха правото да работят на две смени – едната в работата, другата у дома. А на 8-я ден от месец март Тя влиза в ролята на "нежната принцеса, зависима от своя рицар и в очакване на букета". А тази игра никак не е весела, на някои им се струва дори лицемерна.

Жените просто искат справедливост


По официални данни, работещата жена изпълнява не по-малко от 70% от домакинската работа, като в по-голямата си част това са всекидневни рутинни дейности, които не можеш да отложиш във времето.

Като цяло заплата на жената е по-ниска от тази на мъже (при изпълнението на един и същ вид дейност), а жените рядко заемат ръководни постове. Някои биха възразили, че дамите сами избират по-малко престижни длъжности, гъвкаво работно време, по-комфортни условия. И това наистина е така, но само, за да може да съвместят работата си с втората – тази у дома.

А и работодателите не обичат много служителки с деца.

Чий е този празник?

Много жени, дори тези, които не са доволни от личния си живот, признават, че партньорите им не игнорират този празник. И основната причина за това е, че на първо място това е... мъжки празник. Правилото, което гласи, че всеки ден трябва да даряваме любимата си с цвете, а не всичките накуп в букет за 8-ми март, е все така актуално, но не съвсем удобно за представителите на силния пол.

Да "мине номера", дори със скъп подарък е по-лесно и евтино, отколкото истински уважителното внимание през цялото останало време от съвместния живот.

Мнозина мъже и жени много добре разбират това. Но първите продължават да участват в празничната игра, защото така им е по-изгодно, вторите са принудени да играят, защото харесва ли им или не, повечето основни правила в живота се определят от мъжете.

За някои делник, за други - празник


Когато жените са спокойни и щастливи, доволни от живота си, е трудно да бъдат ядосани. Важна е вътрешната хармония! По какъв начин ще я постигнем: било то с борба за правата на жените или с връщане съм консервативните ценности – всяка от нас трябва да реши самостоятелно. Същото е и с въпроса: Да празнувам ли 8-ми март?

Независимо дали празнувате или не, опитайте се да направите деня празник за вашата любима.

Още интересни новини за взаимоотношения, семейство и психология четете в сайта sroditeli.com

Няма нищо по-привлекателно от увереността

Едно от основните ни притеснения по време на секс е "дали тялото ми е достатъчно привлекателно за партньора ми". Концентрирайки се върх...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com