9 шокиращи промени, заснети в Google Earth (СНИМКИ)

182344
9 шокиращи промени, заснети в Google Earth (СНИМКИ)

Ако сте експерти по Google Earth, значи сте добре запознати с възможностите на картографската услуга да запомня и съхранява снимки от едни и същи известни местности, направени в различни моменти.

Възползвайки се от тази възможност, от „Maшабъл“ са се разровили в уникалната по обем база данни на Google Earth и са извадили сателитни снимки на 9 местности, които с времето са претърпели драстична промяна.

На част от тях можем да видим ефекта от взривното икономическо развитие на дадения региона, докато от други (повечето) може да се убедим за пореден път от опустошителния ефект на природни бедствия, терористични атаки или мащабни аварии.

1. Пентагонът 

Снимките преди и след атентатите от 11 септември показват щетите от пораженията върху сградата на военното министерство на САЩ, нанесена му (според официалната версия) от падналия там самолет.

2. Град Уейкоу, Тексас 

Когато фабриката за азотни торове на West Fertilizer Company избухва на 17 април край Уейко, Тексас, опустошението става очевидно и за сателитите на Google.

3. Ню Орлиънс, Луизиана 

Най-смъртоносният и унищожителен ураган в историята на САЩ – „Катрина“, промени изцяло град Ню Орлеанс след като го удари в края на август 2005 г. На тези снимки се виждат пораженията върху суперкупола в града, който ураганът срутва частично.

Какво търсят в Гугъл богатите и бедните американци?

Търсенето на американците в Гугъл варира в зависимост от това дали са от богати или бедни щати в САЩ, показва изследване на "Ню Йорк Та...

Долен Манхатън

Тези снимки показват как изглежда тази част от световната метрополия преди и след 11 септември. Макар че по-старата снимка е по-неясна заради хвърлените сенки, тя ясно показва колко опустошителна е била теротистичната атака.

Интерактивната карта на българските диалекти "проговори"

Картата на българските диалекти, изработена от екип от учени от Института за български език при БАН, вече включва и звукови записи на...

4. Долен Манхатън

Тези снимки показват как изглежда тази част от световната метрополия преди и след 11 септември. Макар че по-старата снимка е по-неясна заради хвърлените сенки, тя ясно показва колко опустошителна е била теротистичната атака.

5. Лас Вегас, Невада 

На някои от най-старите сателитни снимки, достъпни в Google Earth, ясно се вижда мощният растеж на хазартния град Лас Вегас. Така по-старата снимка от 1950 г. въобще не подсказва в какво ще се превърне един от най-бързо растящите градове в САЩ през втората половина на века.

Американците не познават Европа

Колко сте добри по география? Сайтът Buzzfeed реши да подложи американците нан тест по география свързан изцяло с… Европа! Както...

6. Град Минамисанрику, Япония

Тези Google Earth снимки преди и след ужасното земетресение и цунами на 11 март 2011 г, показват опустошението, настъпило в крайбрежни японски град Минамисанрику.

7. Сийсайд Хайтс, Ню Джърси

Увеселителният парк на Сийсайд Хайтс бе пометен през октомври 2012 г. под мощния напор на урагана „Санди“. На втората снимка откриваме, че липсват виенското колело, влакчето на ужасите и няколко сгради.

Карта показва в реално време броя на хората на Земята

Двама американски специалисти разработиха карта на нарастването на населението на света, в която ражданията и смъртните случаи се набл...

8. Дубай, ОАЕ 

Експлозивният ръст на Дубай не е видим единствено по бляскавите небостъргачите, но може да се види буквално от космоса. Тук виждаме как жителите му са инвестирали милиарди в изграждането на изкуствените острови в морето.

9. Порт о Пренс, Хаити 

Според властите в Хаити голямото земетресение от 12 януари 2010 г. унищожава близо 250 хиляди къщи. Мнозина от останалите без дом хаитяни намират убежище в палатков лагер, издигнат на футболния стадион в столицата Порт о Пренс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com