Международен ден на авиациата и космонавтиката

33071
Международен ден на авиациата и космонавтиката

На 12 април 1961 г. се осъществява първият в историята пилотиран космически полет на космонавта Юрий Гагарин с кораба "Восток".

На този ден корабът "Восток" направил една обиколка на Земята. Юрий Гагарин катапултира на 7 километра височина и се приземява с парашут в Саратовска област. Продължителността на полета била кратка - 1 час и 48 минути, но събитието останало в историята за вечни времена.

Юрий Гагарин е роден на 9 март 1934 г. в село Клушино в семейство на колхозници, където изкарва първите години от живота си. Завършва основно образовние в Клушино.

През 1945г. семейството се заселва в Гжатск (сега Гагарин), Смоленска област, където завършва Гжатското непълно средно училище. Продължава образованието си в Люберецкото професионално училище.

През 1951г. завършва с отличие професионалното училище с квалификация леяр-формовчик. През същата година се записва в Саратовския индустриален техникум. Занимава се със спорт посещава Саратовския аероклуб. През юни 1955 г. завършва с отличие Саратовския техникум. През юли извършва първия си самостоятелен полет на самолета Як-18. На 10 октомври завършва обучението си в Саратовския аероклуб.

Отбива военната си служба в Чкаловско военноавиационно училище "Климент Ворошилов" в град Оренбург, в което се подготвят летци. Завършва обучението си в него на 25 октомври 1957 г., а след това сключва брак с Валентина Горячева. На 9 декември подава молба за включване в групата на кандидатите за космонавти. В началото на 1960г. специална медицинска комисия признава старши лейтенант Гагарин като годен за космически полети.

На 3 март 1960г. е зачислен в групата на космонавтите. На 11 март започва тренировки. Отначало групата е от 20 млади летци. От тях са отделени 6, които са подготвяни по програма различна от останалите.

Трети български космонавт ще има, вярва Георги Иванов

Не може да умре надежда като тази за трети български космонавт, тъй като много дечица, младежи, мечтаят да полетят в Космоса и аз съм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com