Този призрачен град в Кипър е забранен за посетители (СНИМКИ)

126594
Този призрачен град в Кипър е забранен за посетители (СНИМКИ)

Призрачен град в Кипър плаши туристите. Средиземно море за летовниците обикновено е реална картина на рая — прекрасни плажове, чисто море, модерни апартаменти, добро обслужване. Така е в повечето крайбрежни градове. Но един град на Средиземно море накърнява тази идилия.

Става дума за Вароша в Кипър - тук е доста празно. Всъщност цели 365 дни в годината и така вече четири десетилетия. Вароша е призрачен град, поради което вероятно е най-мрачната дестинация в Средиземноморието.

Вароша някога е бил изключително място. Преди да бъде изоставен през 70-те години на миналия век, е била една от най-посещаваните дестинации в света. За туризма, който там е бизнес номер едно, градът е бил пълен с хотели. Вароша е място, което я посещавали дори холивудските звезди като Елизабет Тейлър и Ракел Уелч в началото на 70-те години и тогава е изглеждало, че ще става все по-популярно и по-популярно място.

По време на туристическия бум дори започва изграждането на много луксозни хотели, но повечето от тях са останали недовършени. Какво се е случило?

За съжаление, политиката, както често се случва, се е намесила и е променила всичко. След, когато турците са извършили инвазия в Кипър през 1974 г., Вароша е станала жертва на конфликта. Местното население напуска града, когато през него започнали да се разхождат гръцки и турски войници. И да си оспорват правото на владение върху района.

Най-зловещата автоморга в света (СНИМКИ)

Тези призрачни снимки разкриват страховитата красота на едно от най-големите гробища за коли в света – Шатийон (Chatillion Car Gr...

Когато турците напълно превзели града, и го обградили с ограда, официално забранили на всички да се върнат и да живеят там. Международните политически органи са се опитали да се споразумеят, правата на жителите на града да се възстановяват, или поне гражданите да бъдат обезщетени, но без успех.

Официално, все още е незаконно влизането във Вароша. И то до такава степен, че турците са поставили огради около целия град още от 1974 г. Този призрачен град е пуст не само заради инвазията от 70-те години, но и заради заповедта към армията да стреля по всички, които ще се опитат да влязат. Тази заповед все е още в сила.

 

източник: lifebg.net

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com