Заха Хадид - жената, която проектира бъдещето, завзема Япония

70845
Заха Хадид - жената, която проектира бъдещето, завзема Япония
Снимка: Getty Images/Guliver

Прочутата архитектка Заха Хадид ще открие първата си самостоятелна голяма изложба в Япония. Тя ще отвори врати на 18 октомври до 23 декември в галерията на Токийската опера.

КЗК върна две от позициите по конкурса за архитектурните промени в София

Конкурсът за архитектурните промени на територията на София не мина пред Комисията за защитата на конкуренцията (КЗК). КЗК отмени като ...

Първата част от експозицията включва голям брой картини и скици, нарисувани от Хадид в периода, когато са я наричали „кралица на непостроеното", включително плановете на печално известния развлекателен клуб The Peak в Хонконг, чието изграждане беше прекратено, след като инвеститорът банкрутира.

Във втората част ще бъдат показани модели, които разкриват скрития потенциал на градските пространства, както и три ранни проекта в Япония, включително схемата за вътрешния дизайн за ресторанта Moon Soon в Сапоро, пише Площад Славейков.

След първия й реализиран проект през 1993 г. - пожарната в германския кампус Витра, Заха Хадид започва да трупа международно признание заради авангардния си дизайн, който оползотворява максимално най-новите строителни технологии и 3D компютърен анализ. Такива са проектите на Лондонския аква център, центърът Гейдар Алиев в Баку, Азербайджан, рампата за ски скокове „Беригсел" в Инсбрук, Австрия.

Студенти по архитектура разработиха проект за плаващ арктически град

Кораб - дрейфуващ град, наречен "Arctic Harvester", е разработен от двама френски студенти по архитектура, съобщи в. "Московский комсом...

Сякаш в унисон с честите критики, че архитектурата й представлява космически инвенции почти без отношение към местната среда, третата част от експозицията се концентрира върху лекотата, с която Хадид прекрачва границите на дизайна и различните мащаби. Там са изложени ексцентрични светлинни модели, както и нейната искряща Маса от течен лед.

Накрая, четвъртата и последна секция, е приютила дизайна на новия Национален стадион за Олимпиадата в Япония през 2020 г. Когато през октомври 2013 г. беше съобщено, че е избран проектът на Заха Хадид, елитни архитекти от Страната на изгряващото слънце, предвождани от Фумихико Маки, се вдигнаха на протест. Те изразиха несъгласието си като организираха симпозиум, в който наблегнаха на несъвместимостта на сградата в контекста на заобикалящия я токийски квартал Джингу Гайен, обявен за защитена територия.

Архитекти: Опорочиха конкурса за нов облик на София

Поне две процедури по обжалване на резултатите от конкурса за нов облик на центъра на София ще започнат съвсем скоро. Това стана ясно н...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com