Опровергаха съществуването на женски и мъжки мозък

5336
Опровергаха съществуването на женски и мъжки мозък
Снимка: Thinkstock Images

Учени са сравнили устройството на мозъка на мъже и жени и не са открили съществена разлика между половете, става ясно от статия в сп. PNAS.

Изследователите от Телавивския университет под ръководството на Дафна Жоел са провели анализ на магнитнорезонансните томограми на мозъците на около 1400 души, като ги разделили на четири масива данни.

С какво се отличава мозъкът на учения от мозъка на обикновения човек?

Специалисти от университета на Любек (Германия) са изяснили в любопитно изследване, че възможността да видят себе си върху кориците на ...

Учените определили мозъчните участъци, които най-много се различават в зависимост от пола на изследваните, и са изяснили колко характерни "мъжки" и "женски" участъци присъстват във всеки обект на изследване.

Оказало се, че в зависимост от масива данни между 23 и 53 процента от образците имали поне един "мъжки" и един "женски" участък. Броят на изцяло "женското" или "мъжкото" съдържание на черепа се колебаело от нула до осем процента.

Учените са направили извод, че мозъкът на човека представлява мозайка от черти на двата пола и набор от междинни общи свойства, което говори за принципната невъзможност да се определи чисто "мъжки" или "женски" мозък.

Разсъжденията за вкорененост на половите различия на ниво мозъчна дейност са любима тема на съвременната психология. Например именно с такива различия често се обяснява контрастът между "женската емоционалност" и "мъжкото здравомислие", като понякога се игнорират фактите за конструирането на тези стереотипи от самото общество.

Как изглежда мозъкът на щастливия човек?

Изследователи от университета на Киото са анализирали феномена щастие от гледна точка на неврологията. Учените са стигнали до следния ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com