От самота мозъкът се променя

12205
От самота мозъкът се променя
Снимка: Gettyimages

Учени от Чикагския университет са изследвали дейността на мозъка на хора, които смятат себе си за самотници. Сравняването им с хора, които не се смятат за такива, е довело до извода, че самотата влияе непосредствено върху работата на мозъка, тъй като за самотния човек светът наоколо изглежда по-опасен.

Резултатите са публикувани в сп. Cortex.

Как да си гарантирате самотата

Някои хора, страхувайки се от трудностите, които могат да възникнат в отношенията, несъзнателно прилагат определени стратегии, които им...

Стефани и Джон Качиопо са специалисти по неврологични проблеми, свързани със самотата. Те предложили на 38 души, които се смятат за "много самотни4 и на 32-ма, които "не се чувстват самотни", да отговорят на въпроси от анкета.

Под самота в дадения случай се подразбира субективното усещане на хората за собствена изолация, а не фактическото наличие на роднини и близки. Към главата на участниците в експеримента били прикрепени електроди, фиксиращи вълните, възникващи в резултат на мозъчна дейност.

Освен това те били подложени на проверяващ възприятието тест на Струп, когато трябвало да разглеждат и да реагират на думи с различна негативна или позитивна окраска от социална гледна точка, като например "тъжен", "парти", "принадлежи", "самотен" и т.н.

В резултат станало ясно, че самотните хора много по-бързо определят "социално негативните" думи, като в техния мозък възниква определено напрежение – за разлика от хората, които не се смятали за самотни. Последните реагират на "социално негативни" и "социално неутрални" думи с еднаква скорост и еднакво напрежение.

Самотата вреди на хромозомите

Папагалите жако за сетен път потвърдиха, че социалният стрес се отразява зле на състоянието на хромозомите. Ако тези доста общителни пт...

Това накарало учените да направят предположението, че самотните хора постоянно се намират нащрек, в очакване на всевъзможни заплахи от страна на околния свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com